gratis verzending vanaf €49 | voor 23u besteld, morgen in huis
gratis verzending vanaf €49 | voor 23u besteld, morgen in huis
De voedingsdriehoek op zijn kop

De voedingsdriehoek op zijn kop

De voorbije dagen was er heel wat om te doen: de voedingsdriehoek. De oude ging al een heel tijdje mee en ging nu op de schop. De nieuwe plaatst plantaardig en puur eten, boven dierlijke en bewerkte producten. Dat deze nieuwe voedingsdriekhoek de nodige deinig zou veroorzaken viel te voorspellen.

Na 20 jaar tijd voor wat nieuws

Het Vlaamse Instituut voor Gezond Leven (VIGeZ) pakte afgelopen week uit met de vernieuwde voedingsdriehoek en een schokgolf ging door België. Exact 20 jaar nadat de eerste voedingsdriehoek het leven zag werd deze herbekeken. Terwijl elke televisiekok of gezondheidsgoeroe met enige naam een vreugdedansje maakt, klaagt de voedingsindustrie steen en been.

Wat meteen opvalt? De voedingsdriehoek werd letterlijk en figuurlijk op zijn kop gezet. De voedingsmiddelen staan niet langer gerangschikt volgens de voedingsstoffen die ze aanbrengen, maar wel volgens hun effect op de gezondheid. Heel wat voedingsmiddelen die vroeger samen stonden worden nu uit elkaar getrokken.

Voor de Vlaamse televisiekoks en voedingsgoeroes voelt het alvast aan als een overwinnig. Zo gaf Pascale Naessens al aan uiterst tevreden te zijn met de nieuwe driehoek. “Ik denk dat het succes van mijn boeken heeft bijgedragen tot dit nieuwe model. Ik vind mijn visie perfect weer in deze voedingsdriehoek”, citeren we haar. Ook Jeroen Meeus en Sandra Bekkari sloten zich hier al snel bij aan.

Voedingsdriehoek

Zeker te mijden

Een heel aantal voedingsmiddelen werden ook specifiek gebrandmerkt als nefast voor de gezondheid. Frisdrank, bewerkte vleeswaren als salami en filet de sax, alcohol en andere bewerkte voeding krijgen een plaatsje in een rode bol naast de driehoek. Uiteraard bracht dit  de slagers in het verweer. Gezien de stijgende populariteit van veganistisch eten en de commotie rond de slachterijen, hadden zij het de laatste tijd al moeilijker.

Wat snel opvalt is dat hoe minder de voedingsmiddelen bewerkt zijn, hoe belangrijker ze worden geacht.

Zoveel mogelijk fruit en groente 

Groente, fruit, volle granen, peulvruchten, noten en plantaardige olie vertoeven in de hoogste regionen. Het advies van het VIGeZ? Eet deze zoveel mogelijk, want je haalt er het grootste gezondheidsvoordeel uit. Aanvullen met een beperkt aantal producten van dierlijke afkomst uit de lichtgroene zone kan. Denk daarbij aan vis, gevogelte, zuivel en ei. De richtlijn waaraan je je kan houden is: hoe minder bewerkt, hoe beter.

Rood vlees en boter worden een stuk minder gunstig voorgesteld dan in de vorige voedingsdriehoek. Eens grondig naar deze driehoek kijken en je voedingspatroon aanpassen lijkt dan ook aangewezen.

Geen plaats meer voor de voedingsindustrie

Het VIGeZ benadrukt alvast dat ze niet over één nacht ijs zijn gegaan bij het samenstellen van de driehoek. Heel wat experts werden geraadpleegd. Als we de geruchten mogen geloven werd er nu in tegenstelling tot bij het samenstellen van de vorige voedingsdriehoek, geen rekening gehouden met het lobbywerk van de voedingsindustrie.

Matcha hoort in de top

100% natuurlijk groene thee, zonder additieven en boordevol antioxidanten en vitamines. Zonder twijfel mag je matcha in de hoogste regionen, zoniet helemaal in het puntje van de vernieuwde voedingsdriehoek plaatsen.

Wil je zelf de weldaden ervaren van matcha of je voeding aanvullen met vitamines, mineralen en antioxidanten, neem dan zeker eens een kijkje in ons gamma. Geef vandaag nog je immuunsysteem een boost, ga geconcentreerder aan het werk en loop over van de energie. Het VIGeZ zal fier op je zijn!

 

Bronnen: VIGeZ / De Morgen / Het Nieuwsblad


Dit wil je ook lezen

Matcha- Mochi ijsballetjes - traditionele Japanse lekkernij
Matcha- Mochi ijsballetjes - traditionele Japanse lekkernij
Ooit al in Japan geweest? Dan heb je waarschijnlijk op culinair vlak heel wat nieuwe dingen ontdekt. Mochi ijsbolletj...
Verder lezen
6 bewezen tips voor een strakke summerbody
6 bewezen tips voor een strakke summerbody
Zit jij in de zomer graag lekker in je vel met een echte summerbody? Dan moet je hier wel iets voor doen, want afvall...
Verder lezen
Healthy snack: hummus op basis van matcha en rode linzen
Healthy snack: hummus op basis van matcha en rode linzen
Een versgemaakte dip, wat broodstengels of toastjes erbij en je hebt een healthy hapje voor bij de aperitief. Het is ...
Verder lezen

Schrijf een reactie

Let op, opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd

Comment are moderated