Matcha thee wordt gemaakt van blaadjes van de theeplant Camellia sinesis. De bijzonderheid van matcha is de herkomst en productiewijze van deze groene thee. In tegenstelling tot heel wat andere theesoorten, wordt deze groene thee vermalen tot poeder alvorens geconsumeerd te worden.

Matcha thee plantageDe kwaliteit van matcha thee wordt grotendeels bepaald door de manier waarop de theeblaadjes behandeld worden. Slechts een klein aantal theeboeren is in staat kwalitatieve matcha te produceren en aan te leveren.

Enkel de meest kwalitatieve, jonge blaadjes worden gebruikt bij de productie van matcha poeder. Een maand voor het oogsten van de blaadjes, worden de planten in de schaduw gezet, waardoor ze meer chlorofyl, aminozuren, antioxidanten en L-Theanine aanmaken. Deze extra stoffen zorgen voor de intens groene kleur, smaak, geur en voedingsstoffen. Het verbouwen van matcha is dan ook een intensief en lang proces.

Geschiedenis van matcha

De geschiedenis van de matcha thee voert ons terug naar 1191, toen deze thee in Japan werd geïntroduceerd door de zenboeddhist Eisai, die de thee uit China meebracht. Hij was ook de eerste die de thee dronk in gemalen poedervorm. Door de eeuwen heen is de matcha sterk verweven geraakt met de Japanse cultuur en zijn er zelfs theeceremonies rond ontstaan. Tijdens deze ceremonie worden heet water en matcha bij elkaar geklopt met een bamboe theeklopper, waardoor een schuimende thee ontstaat, met een volle smaak. Kokend water dient vermeden te worden, de matcha wordt er bitter door.

Voordelen van matcha thee

Matcha bevat meer antioxidanten dan gewone thee, werkt ontstekingsremmend en geeft het lichaam een opkikker. Verder zorgt de chlorophyll ervoor dat schadelijke metalen uit het lichaam afgevoerd worden. Als laatste zorgt L-Theanine voor een kalmerend effect. De laatste jaren kent matcha thee een steeds groter wordende populariteit en worden meer en meer positieve eigenschappen aan deze thee toegeschreven. Zo zou matcha ook een gunstige invloed hebben op het voorkomen van dementie en de geestelijke gezondheid in het algemeen bevorderen.