Ben jij team koffie of team thee? Begint jouw dag het beste met een verse bak koffie? Of drink je de hele dag door kopjes thee?

Nederlanders (boven de 16 jaar) drinken gemiddeld vier koppen koffie en 3 glazen thee per dag. Dat zegt wel iets over de populariteit van thee en koffie.

Maar waarom zijn deze drankjes eigenlijk zo populair. De redenen om koffie en thee te drinken lopen uiteen. Bij koffie denken we al snel aan de cafeïneboost. Maar hoe zit dat dan met thee?

Wat is cafeïne?

Terug naar de basis: in koffie zit cafeïne.

Cafeïne is een natuurlijk stof. Het zit niet alleen in koffiebonen, maar ook in guaranabessen en cacaobonen. Cafeïne stimuleert ons zenuwstelsel, spieren en hart. Dat doet het niet zelf.

Cafeïne blokkeert een ander stofje in ons lichaam, genaamd adenosine. Adenosine kan vervolgens geen signaaltjes doorgeven aan bijvoorbeeld de hersenen om te gaan slapen. En in plaats dat het zenuwstelsel vertraagt, wordt het juist actiever. Dit stimuleert vervolgens weer de aanmaak van adrenaline en er wordt meer glucose in het bloed gebracht.

Dit alles zorgt voor de zogenaamde ‘energieboost’.

Cafeïne is niet speciaal gemaakt voor de mens. De cafeïne in planten beschermt hen tegen insecten en trekt juist weer bijen aan. De blaadjes die op de grond vallen zorgen ervoor dat er niet te veel planten omheen groeien die het zonlicht blokkeren.

Wat is theïne?

Over naar thee. In thee zit theïne. En dat is precies hetzelfde als cafeïne!

Hu? Ja echt!

De cafeïne die in thee zit noemen we theïne. Dus heb jij geen idee waarom je ’s avonds slecht in slaap komt, maar drink jij voor het slapen gaan wel drie koppen thee? Dan kan dat de oorzaak zijn.

Theïne is dus ook een natuurlijke stof, maar dan uit een andere plant. En wel uit de theeplant. Er zit een klein verschil tussen de cafeïne in thee en in koffie.

Cafeïne in koffie wordt sneller in het bloed opgenomen. De kick die je van een kop koffie krijgt is daardoor groter dan die van een kopje thee.

Om dit te verduidelijken neemt men vaak het voorbeeld van snelle en langzame suikers. Cafeïne is te vergelijken met een snelle suiker die voor een stijging zorgt in de bloedsuikerspiegel. Theïne is een langzame suiker die amper zorgt voor een stijging.

Het tweede verschil ligt in het verlengde van het eerste. Namelijk dat je van thee niet onrustig of trillerig wordt. Mensen die geen koffie gewend zijn, of ineens meer kopjes achter elkaar drinken, kunnen een onrustig gevoel ervaren. Soms zelfs zo erg dat ze daadwerkelijk gaan trillen.

Kopjes thee zullen die niet veroorzaken.

Hoeveel theïne zit er in thee?

Mocht je nu denken: ‘ojee, ik wil helemaal geen cafeïneboost van m’n kopje thee!’. Wees dan gerust.

In een gemiddelde kop thee zit veel minder theïne. Hoewel het wel afhangt welke thee je drinkt, hoe sterk je hem maakt en hoe groot jouw kopje is. Gemiddeld zit er zo’n 30 milligram theïne in. Terwijl er in koffie zo’n 85 milligram cafeïne zit.

Overigens zit niet in elke thee theïne. De thee moet wel van de theeplant komen. Thee van andere planten bevat geen theïne. Zoals munt-, kamille-, rooibos- en gemberthee.

Andere zwarte, groene, witte en oolong theesoorten komen wel van de theeplant. Zo ook onze matcha thee. Witte thee bevat zelfs de meeste cafeïne, omdat deze thee gemaakt is van jonge knoppen en blaadjes.

Hoeveel cafeïne of theïne mag je per dag?

Het Voedingscentrum adviseert om maximaal 400 milligram cafeïne per dag te nuttigen. Dat komt op basis van de gemiddelden eerder genoemd op 4 à 5 kopjes koffie en 13 koppen thee. Voor zwangere vrouwen geldt een advies van maximaal 200 milligram per dag.

Dit zijn enkel richtlijnen. Goed om rekening met te houden, maar het als jij een keertje meer binnenkrijgt, dan is dat ook geen probleem.

Waarom cafeïne en theïne goed voor je (kunnen) zijn?

In zowel thee als koffie zit dus cafeïne/theïne. Is dat nou erg? Gelukkig niet. In tegendeel zelfs. Je kunt er zelfs heel veel voordelen van ervaren.

Het stimulerende effect van cafeïne kan helpen om te concentreren en beter te presteren. Het kan zelfs helpen om dingen beter te onthouden en om je gemotiveerd te voelen. En thee bevat daarnaast ook nog allerlei goede micronutriënten, is goed voor de bloeddruk en de cholesterol.

Een hardnekkig misverstand is dat koffie niet meetelt als hydraterend drankje. Cafeïne zou namelijk vocht afdrijvend werken. Dat is niet waar. Koffie is net zo goed vocht voor je lichaam als water.

Je verliest geen extra vocht door koffie. Het enige wat cafeïne doet, is dat het de nieren stimuleert. Hierdoor zul je sneller moeten plassen. Je verliest dus sneller, maar niet méér vocht.

Ben jij een echte koffiedrinken of theeleut? En heb jij een van onze theesoorten al geprobeerd?

Laat een reactie achter

Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.