gratis verzending vanaf €49 | voor 23u besteld, morgen in huis
gratis verzending vanaf €49 | voor 23u besteld, morgen in huis
11 Ongewenste bijwerkingen van een overdosis gember

11 Ongewenste bijwerkingen van een overdosis gember

Gember: je hoort er zoveel goede dingen over. Het kruid werd traditioneel in Ayurveda gebruikt, een filosofie die uit India afkomstig is. Ook in de Chinese kruidengeneeskunde wordt gember al eeuwen gebruikt.

Er is veel onderzoek uitgevoerd naar de goede effecten van gember. In een vorig artikel schreef ik al hoe je gember als een energiedrankje kan drinken. En wist je dat kurkuma ook tot de gemberfamilie behoort? Over de voordelen van kurkuma thee moet ik je alvast niets meer vertellen hè ;-)

Anyway ik dwaal af, je kent het gezegde: alles mag, maar met mate. En dat is met gember exact hetzelfde. Is te veel gember dan gevaarlijk, en wat zijn de mogelijke klachten? Daar ga ik in dit artikel verder op in!

Gemberthee

Is te veel gember gevaarlijk?

Om direct een antwoord te geven op de vraag: ja, een teveel aan gember kan gevaarlijk zijn maar de risico’s zijn beperkt. Veel studies geven aan dat het consumeren van gember veilig is zo lang de dosis niet te hoog is. Bij alle dingen geldt dat een grote dosis meer kan schaden dan goed doen voor je gezondheid. Daarom zet ik 11 mogelijke nadelige bijwerkingen van een hoge dosis gember op een rijtje.

#1 Het kan maagproblemen met zich meebrengen

De vaakst voorkomende bijwerking van een teveel aan gember omvat maagproblemen.

Bij een lage dosis gember treden deze bijwerkingen zelden op, maar bij een grote dosis neemt de kans op bijwerkingen toe. Volgens het National Center for Complementary and Alternative Medicine, kan gember bijwerkingen hebben zoals gasvorming, een opgeblazen gevoel en maagproblemen.

Verder kan je ook last hebben van brandend maagzuur, oprispingen en diarree.

Het actieve ingrediënt in gember, gingerols, versnelt de vertering van voedsel. Hierdoor kan je last hebben van diarree.

#2 Het kan de bloeddruk verlagen

Gember kan de bloeddruk verlagen, en kan zo het risico op een lage bloeddruk en onregelmatige hartslag verhogen. Daarnaast heeft gember anti-stollingseigenschappen waardoor het het risico op bloedingen kan vergroten. Toch ontbreekt er nog onderzoek en kunnen we nog niet met 100% zekerheid zeggen dat dit zo is.

#3 Gember heeft mogelijk nadelige effecten tijdens de zwangerschap

De effecten van gember tijdens de zwangerschap is een onderwerp waar veel dokters over discussiëren. Gember is gekend als middel tegen misselijkheid en lijkt daarom goed voor zwangere vrouwen. Maar de effecten van gember op embryo’s blijven onduidelijk. Een studie van Reproductive Toxicology gepubliceerd in 2000, onderzocht de effecten van gemberthee op zwangere ratten.  De resultaten tonen een verhoogd risico op vroeg embryoverlies maar ook een verhoogde groei van overlevende foetussen.

De Chiang Mai University voerde in 2001 een studie uit op mensen. Hieruit bleek dat

gember effectief is voor het verlichten van misselijkheid en braken tijdens de zwangerschap zonder nadelige gevolgen voor de foetale ontwikkeling.

De effecten zijn dus nog niet duidelijk, daarom wordt aangeraden zowel bij zwangerschap als borstvoeding eerst de dokter te raadplegen indien je gember wilt consumeren.

Andere bijwerkingen

Verder kan gember ook zorgen voor een heel pak andere bijwerkingen. Zo kan het zorgen voor irritaties in de mond, en kan het bij langdurig gebruik huiduitslag en droogheid veroorzaken. Dit zijn bijwerkingen die nog niet volledig bewezen zijn.

Wanneer geen gember gebruiken?

gemberwortel

In bepaalde omstandigheden is het beter om geen grote dosis gember te gebruiken en eerst de dokter te raadplegen.

 1. Volgens National Center for complementary and Integrative health, gebruik je best geen gember als je last hebt van galstenen. Gember kan namelijk de afgifte van galzuur verhogen. 
 1. Je neemt best geen gember bij hoge koorts. Gember is een verwarmend middel, daardoor kan het hoge koorts verergeren. Toch is dit niet volledig bewezen. 
 1. Je gebruikt ook best geen gember bij hart- en vaatziekten. Uit onderzoek van MedlinePlus blijkt dat het hartaandoeningen kan verergeren. Personen met bepaalde condities gebruiken het kruid dus best niet.
 1. Wanneer je een operatie moet ondergaan gebruik je best geen gember. Uit een artikel gepubliceerd in 2007 in “Der Anesthesist” blijkt dat het consumeren van gember rond het tijdstip van een operatie een hoger risico heeft voor bloedingen.
 1. Ook mensen met bloedaandoeningen consumeren beter geen gember. Het verhoogt de bloedstroom, wat eigenlijk goed is, maar niet voor personen met bloed aandoeningen.
 1. Zwangere vrouwen consulteren best hun huisarts als ze gember willen consumeren. De effecten van gember tijdens de zwangerschap zijn nog niet volledig onderzocht.
 1. Als je ook andere medicijnen gebruikt zoals bloedverdunners consumeer je best geen gember. Volgens MedlinePlus, een dienst van the National Institutes on Health, kan gember effect hebben op bloedverdunners.

  Ook maagzuurremmers kunnen worden aangetast door gember. Dit kan de maagzuurproductie stimuleren. Gember kan invloed hebben op medicijnen voor het hart, afslankmiddelen, antihistaminica en kankerbehandelingen. Toch ontbreekt diepgaand onderzoek en zijn de effecten van gember op medicijnen nog niet helemaal duidelijk. Het is aangeraden de dokter te consulteren als je andere medicijnen gebruikt.

Limoen en gemberthee

Welke dosis mag ik dan wel innemen?

Zoals bij elk kruid is er niet zoiets als een standaard dosis. Er is geen onderzoek uitgevoerd naar de toegelaten dosis. Verschillende dokters hebben hun eigen mening erover.  Volgens The University of Maryland Medical Center mag je maximum 4 gram per dag innemen. Meer dan 4 gram kan leiden tot bijwerkingen zoals diarree, en maagproblemen. Voor zwangere vrouwen wordt dan weer een dosis van 1 gram per dag geadviseerd. Toch raadpleeg je beter de dokter!

Conclusie

Gember is een veilige plant die veel gebruikt worden omwille van zijn geneeskundige werking. Het eten van gember kan de gezondheid ondersteunen en er is veel onderzoek geweest naar de gunstige effecten. Over het algemeen kan gember gewoon ingenomen worden zonder gevaar. Personen met een bepaalde conditie, zwangere vrouwen of mensen die medicijnen nemen consulteren toch best eerst de huisarts.


Dit wil je ook lezen

Breng je hormonen terug in balans met deze 5 tips
Breng je hormonen terug in balans met deze 5 tips
Alles in je lichaam is met elkaar verbonden. Van je kruin tot aan je tenen, maar ook vanbinnen. Deze holistische kijk...
Verder lezen
Bijzondere salade met spek, matcha en verse aardappelchips
Bijzondere salade met spek, matcha en verse aardappelchips
Zijn salades saai? Nee hoor, dat hangt volledig af van de samenstelling. Van een blaadje sla en één tomaat word ik oo...
Verder lezen
Boost je immuunsysteem met deze 5 gezonde drankjes
Boost je immuunsysteem met deze 5 gezonde drankjes
We kunnen allemaal wel eens een boost gebruiken. In de winter als het koud is en we veel binnen zitten. Maar ook in d...
Verder lezen

25 Comment

 • ik kook gember 100gram in schijfjes gesneden met wat kurkuma en thym in 4liter water en 2citoenen kook ik ook in schijven in 1l water en laat alles een dag staan en giet ik alles te samen en vul in flessen van 1l en per dag drink ik een halve liter is dat oké

  Joseph Vanloo
 • ik gebruik elke dag 1 gember wortel in mijn verse vruchtensap op 1 litre.is dit te veel

  peter
 • Ik neem medicijnen voor hart en ook nog bloeverduners kan het zijn dat ik meer hartritme stoornise krijg van gember

  Rita
 • Je schrijft een goed verhaal over gember. Je spreekt ook over de gevaren. Wat is de maximale dagdosis. Ik slik 1000mg verkregen bij de NatuurApotheek in Pijnacker. Graag een reactie

  Michiel
 • Heb geen hartproblemen, alleen te hoge bloeddruk….krijg er medicijnen voor….maar na 2 jaar rare uitslag op handen en onderbenenen….paars, rode vlekken
  …gaan pas na 2 weken weer weg, heb afgebouwd met die troep……slik niets meer, wel iedere dag verse gember…..bloeddruk is goed……en de vlekken verdwijnen ook! Af en toe eentje..

  Louisa

Schrijf een reactie

Let op, opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd

Comment are moderated